Anasayfa ›› Firmalar ›› İzosan Yapı Kimyevi Maddeleri İzolasyon Ltd. Şti. ›› KAPİLERİN - BETONDA SU GEÇİRİMSİZLİK SİSTEMLERİ

İzosan Yapı Kimyevi Maddeleri İzolasyon Ltd. Şti.

Adres: B BLOK 1136. CADDE (ESKİ 232) 22

Tel 1: 0 (312) 472 36-00

Tel 2: 0 (312) 472 92-80

Faks: 0 (312) 472 36-00

Email 1: info@izosan.com.tr

Email 2: kamilaslanmuh@hotmail.com

Web: http://www.izosan.com.tr/

 KAPİLERİN - BETONDA SU GEÇİRİMSİZLİK SİSTEMLERİ

Kapilerin - Betonda Su Geçirimsizlik Sistemleri

İZOSAN - KAPİLERİN TANIMI
* Kapilerin, portland çimentosu, yüksek nitelikte silika kumu ve çeşitli aktif kimyasal maddelerin bileşiminden oluşan toz karışımdır. * Su ile karıştırılıp betona sürüldüğünde, bu aktif kimyasallar suda erimeyen kristaller oluşturarak, ozmotik basınçla betonun derinliklerine yürür.
* Beton içerisindeki kılcal damarları doldurarak, betonu su geçirmez bir yapı elemanı haline getirir.

AVANTAJLARI
* Kapilerin bir kaplama malzemesi değildir. Su yalıtımına temel yaklaşımı, betonun kendisini geçirimsiz yapma prensibine dayanır. Bir katkı malzemesi de değildir. Bu nedenle betonun kalıba yerleştirilmesi aşamasındaki hatalardan dolayı ortaya çıkacak sorunlar Pozzolana için önemli değildir. Pozzolana bitmiş beton imalatlara fırça ile uygulanır ve uygulandığı betonu geçirimsiz yapar.

1.TAZE BETONA UYGULANABİLME
* Kapilerin'in işlevini yerine getirebilmesi için suya gereksinimi vardır. Esasen eski ve kuru bir betona Pozzolana uygulanabilmesi için yüzeyin çok iyi ıslatılması gerekir. Taze betonda uygulandığında ise sonuç çok daha mükemmeldir.

2.NEGATİF VE POZİTİF YALITIMDA AYNI MÜKEMMEL SONUÇ
* Yalıtım işlevi betonun içerisinde gerçekleştiğinden, yer altındaki bir yapının içten (negatif) veya terasın dıştan (pozitif) yalıtılması arasında Pozzolana için bir fark yoktur. İçi su dolu bir su deposunu, içindeki suyu boşaltmadan dışarıdan yalıtabileceğiniz gibi, yapının toprak altında kalan bodrum katlarını tamamen içeriden yapılacak uygulama ile de yalıtmanız mümkündür.

3.BETONU VE DONATISINI KORUR
* Kapilerin uygulanmış beton çeşitli kimyasal maddelerin deniz suyu, atık su gibi zararlı sıvıların olumsuz etkilerine karşı korunmuş olur.
* Kapilerin bu maddelerin betona sızıp, onu aşındırmasına engel olduğu gibi toprakta bulunan alkali ve tuzların betonu çürütmesine de engel olur.
* Beton içerisindeki donatının da bu şekilde korozyona uğramasını önler. Donma sırasındaki genleşme ve büzüşmenin sonucunda betonun çiçeklenme, kavlanma sorunları ortadan kalkar.

4.BETONUN NEFES ALMA YETENEĞİNİ ORTADAN KALDIRMAZ
* Kapilerin uygulanmış betonda hava moleküllerinin geçebileceği boşluklar vardır.
* Bu boşluklardan su geçemez. Böylece beton nefes almasını sürdürebilir.
* Bu özelliği çok önemlidir. Özellikle teras çatılarda ve tünel kalıplarla hazırlanmış betonarme dış duvarlarda kondansasyon probleminin çözümlenmesini sağladığı gibi, ayrıca buhar dengeleyici yapma külfetini ortadan kaldırır.

5.TOKSİK (ZEHİRLİ) DEĞİLDİR
* Kapilerin içerisinde toksik hiçbir madde yoktur. Su depolarında, tahıl silolarında ve besin depolarında güvenle kullanılır.

6.KOLAY VE HIZLI UYGULANIR
* Uygulanacak yüzde sıva, şap vs. imalat gerektirmediği gibi uygulama sırasında da koruyucu bir imalat gerektirmez. Uygulama işlemi basit ve hızlıdır. Zamandan çok büyük tasarruf sağlanır.

7.BETON ÖMRÜ KADAR GARANTİ
* Beton eleman kırılmadığı, delinmediği ve çatlamadığı sürece yalıtım kalıcıdır. Kaplama malzemelerinde suyun bir noktadan girdiğinde yayılma tehlikesi varken Pozzolana  uygulanmış betonda çatlama olmasa bile su yayılamaz. Onarımı çok basittir. Ters taraftan dahi çatlak onarılabilir.

8.SORUNSUZDUR
* Yırtılma, delinme, ek yerinden açılma, yüzeye yapışmama, yüzeyin mutlaka kuru olması gibi sorunlar yoktur.

9.EN UCUZ YÖNTEMDİR
* Malzeme fiyatının çok düşük olmasının yanısıra, yüzey hazırlama, koruyucu şap vs. ek imalatlara da gereksinim duymadığı ve çok az bir işçilik bedeli ile büyük alanlar yalıtılabildiği için en ucuz su yalıtımı en yüksek garanti koşulları içerisinde gerçekleştirilir.KULLANIM YÖNTEMİ

1. POZİTİF İZOLASYON ve DÜŞÜK HİDROSTATİK BASINÇ ALTINDA

* Hacimsel olarak 2 ölçü toz, 1 ölçü su ile karıştırılarak uygulanır. Sarfiyat tek kattartalama 0,8Kg/m2'dir. İki kat uygulanır.

2. NEGATİF İZOLASYON ve YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ ALTINDA
* Hacimsel olarak 2 ölçü toz, 1 ölçü su ile karıştırılarak sürülür. Aynı orandaki karışım ilk kat beton prizini yaptıktan sonra ikinci kez uygulanır. Sarfiyat 1,6Kg/m2'dir.

3. YÜZEY TAMİRLERİNDE
* Hacimsel olarak 3 ölçü toz, 1 ölçü su ile karıştırılarak uygulanır. Ortalama sarfiyat 1 Kg/m2'dir.

4. SOĞUK DERZ, BETON ÇATLAKLARI ve BETON EK YERLERİNDE
* Hacimsel olarak 6 ölçü toz, 1 ölçü su ile karıştırılarak uygulanır.
* Daima su Kapilerin'e ilave edilmelidir. Kullanılan su temiz olmalıdır.
* Kapilerin uygulanacak yüzeyde toz, yağ ve yabancı maddeler olmamalıdır.
* Malzemenin betonun derinliklerine yürüyebilmesi için kılcal damarların açık olması gerekir. Bu nedenle gerekiyorsa yüzeye HCL uygulanması yerinde olur.
* Çatlak, segregasyon beton ek yerleri ve zayıf beton bölgeleri sağlam beton bulunana kadar açılmalı, bir kat Kapilerin uygulanmalı ve onarımı yapılmalıdır. Beton içerisindeki yabancı maddelerin (ahşap, takoz, gergi demiri vb) etrafı betonun 3-5 cm. derinliğine kadar açılmalı, Kapilerin ile doldurulmalıdır. Uygulama yapılacak yüzey kuru ise çok ıslatıldıktan sonra yüzeyde kalan artık su bir sünger yardımı ile alınır. Böylece elde edilmiş olan nemli beton yüzeyine Kapilerin uygulanır.
* Uygulama, İzmir Fırça adı ile bilinen yarı sert kıllı boya fırçası ile yapılır. Malzemenin tüm yüzeye sürüldüğünden emin olunmalıdır. Havasız ortamlarda malzemenin priz yapmasını sağlamak amacı ile vantilatör ile hava sirkülasyonu saplamak veya sıcak hava üflemek faydalı olur.
* Çok kuru ortamlarda ikinci katı uygulamadan önce yüzeye su püskürtmek yararlı olur. Uygulamayı takip eden 48 saat içerisinde malzeme prizini yapmadan yüzeyi su baskısından korumak gerekir.
* Unutulmamalıdır ki Kapilerin suya doğru yürür.
* Soğuk derzler 2x2 abatlarında açıldığında macun halinde kullanılan malzemenin sarfiyatı 1Kg/mt'dir.
* Yağmur ve don süresince açık alanlarda uygulanmamalıdır.
* Çeşitli kullanım şekilleri için uygulama el kitapçığına bakılmalıdır.
* Kullanım süresince sorunlarınıza her türlü yanıtı büromuzdan alabilirsiniz.

7. KÜR
* Uygulamayı takip eden 2-3 günlük süre içerisinde sis şeklinde pulvarize edilerek kür yapılır.
* Depo, Yüzme Havuzu vb. su tutulacak mahallerde uygulamayı takip eden 10 günlük süre içerisinde su depolanmamalıdır.

8. DEPOLAMA
7C'lik sıcaklıkta ve kuru ortamda depolandığında raf ömrü 13 aydır.

Bilgi Al
İzolasyon ve Yalıtım