Anasayfa ›› Toplam Kalite Yönetimi Ahilik Modeli

Toplam Kalite Yönetimi Ahilik Modeli

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında OSTİM’i ziyaret eden Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’a şed kuşattı. Toplam Kalite Yönetimi sisteminin bir Ahilik modeli olduğuna işaret eden Başkan Aydın, “Şu anda kalite ve standart dediğimiz, bütün dünyada üretim ve kalitede standartları belirleyen kavramları yine Ahilikte görüyoruz.” dedi.

17 Eyl 2021 Cum | 04:46
Toplam Kalite Yönetimi Ahilik Modeli

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında OSTİM’i ziyaret eden Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’a şed kuşattı. Ahilik kültürünün en önemli geleneklerin biri olan şed töreninde, Ahiliğin Türk ve İslam medeniyetindeki yerine ilişkin mesajlar verildi.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in Ahi kültürü ile kurulduğunun altını çizerek, bütün dünyada üretim ve kalitede standartları belirleyen kavramların Ahilikte görüldüğünü bildirdi. Aydın, “Yeniden bu dünyayı yaşanabilir hale getirmek için ne yapmamız gerektiğine bir baktığımızda; geçmişte uyguladığımız değerlerin ne kadar önemli olduğunu, refah toplumunun oluşturulmasında çok kıymetli olduğunu yeniden keşfediyoruz.” dedi.

Ahilikle OSTİM’in çok yakın bir benzerliği var”

ESDER Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çelikus, Ahilik Haftası’nı esnafın bayramı olarak niteledi. Ahilik kavramının kelime anlamının ‘kardeşim’ olduğunu belirten Çelikus, “Dünyanın en sıcak, samimi ifadesi. OSTİM’e ziyaret sebebimiz; Orhan Aydın Başkanımız, Ahiliğe gönül vermiş, OSTİM’de bu güzel kültürü yeşertmek ve yaşatmak için mücadele veren bir büyüğümüz. OSTİM, ruh itibarıyla merhum Cevat Dündar’ın Ahilik ilkeleriyle kurulmuştur; o dönemde bürokrasi ve memur şehri denilen Ankara’mızı esnaf, zanaatkar ve sanayici şehri yapan ilk adımdır. Onun için OSTİM, Ankara’da ve Türkiye’de, Ahilik açısından çok önemli bir başlangıç noktasıdır.” dedi.

Hafta kapsamında, Ahilik esasları üzerine kurulan, Türkiye’ye, dünyaya örnekler sunan OSTİM’i ziyaret etmeyi görev addettiklerini bildiren ESDER Başkanı, şunları kaydetti: “Sayın Başkanımızın önderliğinde OSTİM serpildi, büyüdü. Kendi içinden çok sayıda sanayi bölgesi geliştirdi. Ahiliğin temelinde de bu var; durağan bir sistem değil Ahilik. Hayat boyu öğrenme gibi sürekli kendini geliştiren, yenileyen, çağa ayak uyduran, hatta çağı kuşatan bir sistem. Dolayısıyla Ahilikle OSTİM’in çok yakın bir benzerliği ve mücadele alanı var. Biz de bu haftayı Sayın Başkanımıza Ahi şedi kuşatarak taçlandırmak istedik.”

OSTİM, Ahilik kültürü ile kuruldu

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in Ahi kültürü ile kurulduğunu, kurucu Başkan merhum Cevat Dündar’ın bir Ahi olduğunu ve yaptığı işlerde Ahi kültürünü yaşattığını vurguladı. Dündar’ın, kooperatif kurarak insanları bir araya getirdiğini, iş birliği, güç birliği sağlayarak OSTİM’i oluşturduğunu ifade eden Aydın, “Biz onu her zaman hayırla yad ediyoruz. Bugüne Ahiliği getirmemiz çok önemli. Ahilik sadece bizim tarihimizde yaşanmış, defteri kapanmış nostaljik bir kavram değil. Bugün dünyada yaşanan sorunlara çare üretebilen değerlerin orada olduğuna inanıyoruz.” dedi.

“Toplam Kalite, bir Ahilik modelidir”

Toplam Kalite Yönetimi sisteminin bir Ahilik modeli olduğuna işaret eden Başkan Aydın, şöyle devam etti: “Şu anda kalite ve standart dediğimiz, bütün dünyada üretim ve kalitede standartları belirleyen kavramları yine Ahilikte görüyoruz; ama bunları biz daha önceden kaybettik. Sonra baktık ki dışarıdan aldığımız değerler bizi bir çıkmaza ve yaşanamaz bir dünyaya götürüyor. Yeniden bu dünyayı yaşanabilir hale getirmek için ne yapmamız gerektiğine baktığımızda; geçmişte uyguladığımız değerlerin ne kadar önemli olduğunu, refah toplumunun oluşturulmasında çok kıymetli olduğunu yeniden keşfediyoruz. Ahilik bizim için çok kıymetli. Bir yazarın Kayıp Aydınlanma isimli kitabı var; aslında aydınlanmanın ve medeniyetin beşiği Orta Asya, İslam medeniyetinin merkezi. Batı’yı da etkileyen bu hareket; biz bunu kaybetmişiz. Yeniden kendimizi keşfetmenin yoluna düşüyoruz. Ahilik de buna benziyor. Dolayısıyla yeniden bu değerleri keşfedelim ve hayatımızda uygulayalım. ESDER’i de bu konudaki hassasiyetinden dolayı tebrik ediyoruz.” 

İlgili Görseller