Adres: B BLOK 1136. CADDE (ESKİ 232) 20
Tel 1: 0 (312) 324 06-34
Faks:
Email 1: pirsan@pirsanhavalandirma.com
Web: https://www.pirsanhavalandirma.com.tr
Hepa’nın açılımı High Efficiency Particulate Arresting’dir. Yüksek etkinlikte partikül yakalayıcı anlamına gelir. Hepa filtreler, 0,3 mikrona kadar partikülleri %85 ve üzeri oranlarda havadan arındırabilen filtrelerdir. Hepa filtrelerden daha hassas ve %99,999 oranına sahip olan filtrelere ise ULPA filtre denir. Hepa ve ulpa filtreler bakım gerektirmeyen, özel liflerden oluşan ve kâğıda benzer bir yapıya sahiptir. Bu filtrelerin belirli bir zaman dilimi içerisinde yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Hepa ve ulpa filtrelerin kullanıldığı ortam havası kirliliğine, kullanım sıklığına ve basınç kaybına bağlı olarak 6-12 ayda bir değiştirilmesi önerilir. Günümüzde ameliyathanelerde, hastanelerde ve temiz oda uygulamalarında filtreleme performansı, güvenilirliği ve bakım gerektirmeyen yapısından dolayı hepa ve ulpa filtreler kullanılmaktadır. Hepa ve ulpa filtrelerin MDF, plastik veya metal çerçeveli modelleri mevcuttur.
Sentetik elyaf malzemeden mamul torba filtreler, yüksek toz tutma kapasitesi ile üstün performans gösterirler. 500 mm ve 600 mm derinliklerinde imal edilen torba filtreler, özel ebatlarda da imal edilirler. Sentetik elyaflı torba filtreler, havalandırma sistemlerinde kullanılırlar. Hijyenik klima sisteminde ise büyük partiküllerin tutulması ve hepa filtrenin korunması amacıyla klima santralinin içine monte edilirler. Sentetik elyaflı torba filtreler G3 (EU4) - G4 (EU4) - F5 (EU5) - F6 (EU6) - F7(EU7) - F8 (EU8)- F9(EU9) sınıfında filtreleme yaparlar.
Kaset panel filtreler, kontrollü ve yenilenebilir özellikte özel ham elyaf harmanından yapılmıştır ve son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Etrafındaki koruma kafesi, filtreleme özelliğini darbelerden korumak amacıyla yerleştirilmiştir. Kaset panel filtreler G2 (EU2) - G3 (EU3) - G4(EU4) - F5 (EU5) sınıfındaki filtrelerdir. Kaset filtreler, selülozik esaslı ve fiber glass esaslı olarak üretilirler.
Aktif karbon filtrenin gaz moleküllerini yakalama ve tutma özelliği vardır. Aktif karbon filtrenin yüzeyi milyonlarca ufak gözenekten oluşmaktadır. Bu gözenekler sayesinde birçok koku yayan zehirli gazlar yakalanır. Aktif karbon filtreler kullanıldığı ortam havası kirliliğine ve kullanım sıklığına bağlı olarak değiştirilmelidir. Örneğin, sigara içilen bir ortamda aktif karbon filtrelerin 3 ila 6 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Aktif granül karbon filtreler ağır kokuların oluştuğu mekanlarda koku tutucu filtre olarak kullanılırlar. Aktif granül karbon filtrelerde, filtre kirlendiğinde sadece granül karbonlar değiştirilir. Filtrenin hücrelerini değiştirmeye gerek yoktur.
Yağ tutucu metal filtreler genellikle restoran mutfaklarının aspirasyon sistemlerinde ve bazı fabrikaların yağlı imalat kısımlarında kullanılır. Havanın içindeki yağı tutarak çalışan sistemin ömrünü uzatır.
Genellikle yoğun bakım üniteleri ve ameliyathanelerin hassas klima santraline dönüş havalarında menfez olarak kullanılır. Aşırı dar olan hava geçiş kısmı sayesinde santral ve kanala gidebilecek toz ve partikülleri tutabilecek özelliktedir.