Anasayfa ›› 5G’de ‘Milli Haberleşme Ürünü’ Şartı İçin Çalışılıyor

5G’de ‘Milli Haberleşme Ürünü’ Şartı İçin Çalışılıyor

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 3. Olağan Genel Kurulu’na katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Beytullah Kuşçu, milli haberleşme ürünü ile ilgili kurul kararı alındığını söyledi. Kuşçu, “5G ihalesinde belirlenecek kritik ürünler için milli haberleşme ürünü kullanma yükümlülüğü getirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.” dedi.

05 Oca 2024 Cum | 09:31
5G’de ‘Milli Haberleşme Ürünü’ Şartı İçin Çalışılıyor

Elektronik haberleşme sektörünün milli takımı Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) 3. Olağan Genel Kurulu OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Genel Kurula, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Beytullah Kuşçu, Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman ve TÜBİTAK TEYDEP Başkanı Mehmet Aslan katıldı.

HTK dünya pazarından pay almada rolü önemli

Aselsan Genel Müdür Yardımcısı ve Ulak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yaman, elektronik haberleşme sektörünün geliştiğini vurguladı. Yaman, “Önemli olan sektördeki payı geliştirmek ve Yurt dışına açılmak. Haberleşme Teknolojileri alanı gün geçtikçe daha da artacak. HTK’nın dünyada pazarından ciddi bir pay almada önemli rolü olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Küme olmadan meydan boş kalıyor

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, HTK’ya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Savunma sektöründe yürütülen yerlileştirme çalışmalarından yola çıkarak, raylı sistemler sektöründe de aynı çalışmaları yaptıklarını dile getiren Aydın, yüzde 51 yerli katkı şartı ile Türkiye'de paradigma değişikliği sağladığını ve Türkiye’nin hızlı tren dahil tüm raylı sistem araçlarını üretebilir hale geldiğini anımsattı.

Haberleşme sektöründe de 4,5 G ihalesinde yerli şartı konulması ile bu elektronik haberleşme sektöründe de HTK üyeleri ile mücadeleye başladıklarını aktaran Aydın, “Bu küme olmadan meydan boş kalıyor. Haberleşme, savunma sanayii kadar önemli bir alan. İstikbalimiz, istiklalimiz için önemli.” mesajını verdi.

“175 milyon dolarlık fona başvurun”

HTK tarafından yürütülen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesine dikkat çeken TÜBİTAK TEYDEP Başkanı Mehmet Aslan, “5G projesi için yaptığımız başlangıç ileriye dönük önemli gelişmeleri beraberinde getirecektir.” dedi.

TEYDEP’in yeşil fon ile ilgili 3 çağrı hazırladığını anlatan Aslan, “KOBİ’lere mentörlük, Ticarileştirme ve Konsorsiyum başlıklarını kapsayan çağrılarımıza projenize güvenin ve başvurunuzu yapın, bu pastadan payınızı almaya çalışın. Projenize güvenin ve başvurunuzu yapın. Rahat ve güçlü bir şekilde başvurun bu pastadan payınızı almaya çalışın. Toplam 175 milyon dolarlık bir fon ancak talep olması halinde artırılma imkanı var.” mesajını verdi.

“Milli haberleşme ürünü şartını sektör temsilcileriyle birlikte takip etmeliyiz”

Başkan Yardımcısı Beytullah Kuşçu, milli haberleşme ürünü ile ilgili kurul kararı alındığını söyledi. Kuşçu, “5G ihalesinde belirlenecek kritik ürünler için milli haberleşme ürünü kullanma yükümlülüğü getirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Ürünün tasarımı, satışı, mülkiyet hakları ve bütün haklarıyla Türkiye’deki şirketlere ait olması gerekiyor diye tanımladık. Bunu sektör temsilcilerimizle birlikte takip etmemiz gerekiyor. BTK olarak her zaman HTK'yı destekledik. Desteklemeye de devam edeceğiz.” dedi.

Divan Başkanlığına oy birliğiyle OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın seçildi. HTK Koordinatörü Durali Çiçek, 2021-2023 dönem faaliyet raporunu sundu. HTK Denetim Kurulu Başkanı Gürkan Balasar, denetim kurulu raporunu, HTK Disiplin Kurulu Üyesi Faysal Başçı da disiplin kurulu raporunu okudu.

Gelir – gider hesapları ve raporlar müzakerenin ardından oy birliğiyle ibra edildi.

Yeni dönem yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeliklerinin belirlenmesi için yapılan seçimde mevcut yönetim kurulu güven tazeleyerek yeniden seçildi.

Seçim sonuçlarına göre HTK Yönetim Kurulu şu firmalardan oluştu; Ulak, i2i Systems, Nart Bilişim, Ankara Netmon, TTG, Yongatek ve Telenity.

Denetim kuruluna; ODTÜ Teknokent, OSTİM OSB ve Bulut Bilişim, Disiplin kuruluna da Olar CBS, Labris ve Mescioğlu seçildi.